Home / Speltherapie

Speltherapie
Spel en andere vormen van verbeelding (creatieve uitingen of rollenspel) zijn een heel krachtig middel om kinderen te helpen bij het verwerken van lastige gebeurtenissen, situaties of emoties.  Door te spelen komt het kind in een ontspannen situatie waardoor ze onbewust allerlei thema’s in hun spel gebruiken.

Kinderen hebben niet voldoende verbale vaardigheden om uiting te geven aan hun gevoelens en gedachten (wat voor volwassenen ook best vaak moeilijk is). Tijdens het spelen bij de speltherapie speelt de therapeut mee, helpt de therapeut woorden te geven aan wat er gebeurt en welke gevoelens er allemaal zijn. Ook helpt de therapeut met het bedenken van oplossingen en het oefenen van nieuw gedrag.

Voorbeelden:

Bijvoorbeeld Levi (3 jaar) heeft vanuit de auto een ongeluk met een motor zien gebeuren. Hij speelt dagen achter een met de auto’s en een motorfiets die verongelukt, en later ook door de ambulance wordt opgehaald en weer naar huis kan. Pas als het spel wat vermindert, merk je ook dat de angst voor ongelukken minder wordt.

Isa (7 jaar) voelt zich erg bedreigd door een wat fel kind uit de klas en durft niet meer buiten te spelen. In de zandbak speelt ze graag met de paarden, maar die worden steeds aangevallen door een leeuw, waardoor de paarden in de stal blijven. Door een hek te plaatsen in de zandbak en de stalmeester te laten opletten, durven de paarden weer in de wei. Isa heeft geleerd te vertellen wat ze niet leuk vindt, en ook om eerder naar de juf te gaan als ze het te spannend vindt.

IMG_5848  IMG_5945 IMG_5775

IMG_5722